כפי שכולנו יודעים, גירושין הם לא תמיד תהליך קל. יותר מזה, אצל חלק מהזוגות מדובר בתהליך קשה ומכוער שעלול להביא להשלכות לא פשוטות על בני הזוג הנפרדים ועל הסובבים אותם, עם דגש על ילדיהם המשותפים.
במאמר הבא נציג את אחת התופעות הבעייתיות ביותר בהקשר זה – ניכור הורי, ונסביר כיצד להתמודד איתה.
מה זה בכלל ניכור הורי?
ניכור הורי הוא שם כולל למצב בו ילד מגלה סימנים של ניכור כלפי אחד מהוריו. ניכור זה יכול להתבטא בכל מיני אופנים ודרגות חומרה, החל מהתנהגות עוינת ושתקנית כלפי ההורה המנוכר ועד לניתוק מלא של הקשר. מדובר בחוויה קשה מאוד הן להורה והן לילד המתנכר, ואין ספק שהיא טומנת בחובה אספקטים רגשיים מטלטלים אשר דורשים פתרון.
המקור לניכור הורי טמון לרוב בחוויה קשה אשר מזעזעת את יציבות התא המשפחתי. פרידה מסוכסכת של ההורים היא אחת מהטריגרים היותר בולטים להיווצרות התופעה. יותר מכך, לא פעם ההורה השני משחק תפקיד בהעצמת הניכור אצל הילדים המשותפים, אם דרך השמצות על ההורה המנוכר, הפצת שקרים עליו, חבלה בזמני המפגש שלו עם הילדים ועוד.
אל תישארו עם זה לבד
כאמור, מדובר בחוויה קשה מנשוא שהשלכותיה במקרים מסוימים הן הרסניות. לכן חשוב מאוד לא להישאר עם זה לבד, ומרגע שעולה חשד לניכור הורי לפנות לעזרה משפטית מתאימה, בדמות מגשר או עורך דין המתמחה בדיני משפחה וגירושין.
חשוב לציין שבית המשפט מכיר בחומרת התופעה. נכון, אמנם בעבר הייתה התעלמות גורפת ממצב זה מבחינת הסמכות המשפטית, אך כיום היא מודעת אליו ופועלת למניעתו. כאשר מוכח קיום של ניכור הורי מכוון, בית המשפט יכול לגזור סנקציות שונות על ההורה השני, החל בסנקציות כלכליות וחיוב בפנייה לטיפול קליני, ועד להעברת המשמורת לידי ההורה המנוכר. לכן מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין רלוונטי, על מנת שיסייע להפסקת התופעה הקשה בכלים משפטיים.
ניכור הורי על ספת הטיפולים
לא קל להתגרש עם "הפי אנד". אחרי הכל, מדובר בפירוק של בית אשר מכיל היסטוריה משותפת, רכוש משותף ובמקרים רבים גם צאצאים משותפים. תהליך הפרידה הוא לא פשוט מבחינה נפשית, ולכן כדאי מאוד להיעזר בגורם תרפויטי מקצועי, כגון פסיכולוג, עובד סוציאלי וכיוצא בזה. אלו יכולים לסייע לנפרדים הטריים ולילדיהם לצלוח את התקופה הקשה עם פגיעה נפשית מינימלית.
הדבר נכון פי כמה כאשר עולים סימנים של ניכור הורי. במובן מסוים, ניכור הורי הוא אירוע קצה של תהליך הגירושין ולכן יש להתייחס אליו ב-"חרדת הקודש" הראויה. חשוב לא לזנוח אותו או לנסות להתעלם מהבעיה, אלא להפך – חשוב להתעמת מולה ולהביא אותה לפתרון מהיר ואיכותי. לכן יש לדאוג לכך שכל המעורבים באירוע של ניכור הורי, עם דגש על הילד וההורה המנוכר כמובן, יפנו לקבלת סיוע טיפולי רגשי הולם.